Velká cesta Skandinávií

Norsko Norsko

žádný termín od 2. července 2022

15 -denní zájezd

ubytování:chata

doprava:autokarem

strava:vlastní

od 27 580 Kč

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.

Slevy

  • first minute 600 Kč - zahrnuta v tabulce
  • další sleva pro stálé klienty 200 Kč

Cena zahrnuje

  • doprava klim. busem
  • trajekty Tallin – Helsinky, Karlskrona - Gdynie (noční, možno doobjednat kajutu)
  • vnitrostátní trajekt, podmořský tunel na ostrov Mageroya
  • 12x ubytování: 2x hotel se snídaní (dvoulůžkové pokoje)
  • 1x dvoulůžkové chaty
  • 9x čtyřlůžkové chaty
  • průvodce, povin. poj. CK
  • Každá chata je vybavena kuchyňským koutkem s vařičem a lednicí, který je k použití pro všechny ubytované v chatě.
  • 1/1 není možný.

Cena nezahrnuje

  • 4lůžková kabina na trajektu Karlskrona – Gdynie – příplatek 700 Kč / osoba
  • 4x snídaně – bufet za 1.200 Kč (příplatek: 1200 Kč)
  • možnost objednání 6 teplých českých večeří za 950 Kč (příplatek: 950 Kč)
  • Další nabídky dvoulůžkových pokojů či chatek a snídaní na dotaz.
Za půlnočním sluncem až na Nordkapp přes pobaltské země a Finsko. Tato cesta Vás čeká při výpravě na nejsevernější bod pevninské Evropy. Při cestě z této "exotiky" Evropy uvidíte Vesterály, Lofoty a další nádherná místa Norska.

Ubytování: chata

12x ubytování: 2x hotel se snídaní (dvoulůžkové pokoje)
1x dvoulůžkové chaty
9x čtyřlůžkové chaty

Program zájezdu

1. den: Odjezd v odpoledních hodinách, noční přejezd přes Polsko a Litvu do Lotyšska.
2. den: Příjezd do Rigy – prohlídka hlavního města Lotyšska – největšího města Pobaltí. Navštívíme Staré město (na seznamu UNESCO) – čekají nás goticko-renesanční památky jako dům Černohlavců, , kostel sv. Petra a Rižský dóm, náměstí Doma Laukums, Rižský hrad, domy v národním romantickém stylu , ale i Akmenský most, Švédská brána a ulice lemované domy ve stylu slavné rižské secese. Nocleh v Rize.
3. den: Přejezd do Tallinu. Zde nadechneme kouzelnou atmosféru tohoto historického hlavního města Estonska. Prohlédneme i především jeho malebný historický střed, který je opět na seznamu UNESCO. Okouzlí nás opevněné Horní město Toompea s věží Pikk Hermann a Kiek-in-de-KOK, odkud je kouzelný výhled na celé město i přístav. Budeme se toulat spoustou malebných uliček Dolního města obklopených středověkými hradbami ze 14. stol., uvidíme bránu Viru, kostel sv. Kateřiny, dominikánský klášter, gotickou radnici, s přilehlou radniční lékárnou, krásné kupecké domy (např. Tři sestry) a určitě zavítáme do některé z útulných hospůdek. Nocleh v Tallinu.
4. den: Dopoledne přejedeme lodí do finského hlavního města Helsinek. Absolvujeme okružní jízdu, během které si prohlédneme Sibeliův monument, Skalní chrám Temppeliaukion Kirkko a potom se projdeme centrem u přístavu, kde najdete rušnou tržnici, sochu Havis Amanda, ale i rušné třídy Esplanade s příjemným parkem uprostřed Uspenskou katedrálu a Dóm na Senátním náměstí. Odjezd na ubytování přes Lahti – slavné středisko zimních sportů na finskou jezerní plošinu.
5. den: Nejprve navštívíme městečko Savonlinna a absolvujeme prohlídku nejkrásnějšího finského hradu Olavinlinna a nedaleké osady Kerimäki, kde vás jistě upoutá dominantní stavba kostela – pravděpodobně největší dřevěný kostel na světě s kapacitou 3000 sedadel. Celý den si budeme moci vychutnávat kouzlo této nádherné jezernaté krajiny, podle které je Finsko označováno jako země tisíců jezer. Návrat na nocleh. V místě možnost koupání.
6. den: Dnes si přivstaneme, čeká nás dlouhá cesta na sever Finska přes Rovaniemi – hlavní město finského Laponska, se zastávkou ve vesničce Santa Clause, kde se vyfotíte přesně na polárním kruhu Napapiiri. Odtud budete moci poslat pozdrav přímo z polární pošty. Díky dlouhému polárnímu dni můžeme ještě pokračovat do místa ubytování do oblasti největšího jezera sámského Finska - Inari. Nocleh.
7. den: Dnes se vydáme dále na sever do Norska. Přejedeme norskou hranici a budeme pokračovat tundrou do centra norských Laponců, městečka Karasjok. Zde sídlí Sámský parlament v architektonicky zajímavé budově. Dále budeme pokračovat přes městečko Lakselv k podmořskému tunelu, kterým se dostaneme na ostrov Mageroy nejprve na ubytování a poté k mysu Nordkapp – triumfálnímu konci Evropy. V případě pěkného počasí krátká pěší vycházka s výhledem na Nordkapp Horn. Čekání na půlnoční slunce (záleží na počasí) si zkrátíme návštěvou jeskynní kaple a zhlédnutím filmu popisujícího historii Nordkappu. Pozdě v noci návrat na ubytování.
8. den: Během dopoledne odjezd mírně zvlněnými mechovými a lišejníkovými pláněmi do Alty, kde si prohlédnete muzeum v přírodě s cca 3000 skalními malbami z doby kamenné, které jsou dokladem, že zde žili lidé již před 8.000 lety (UNESCO). Poté přejezd severskou polární krajinou plnou vodopádů, rozeklaných hor a hlubokých fjordů ke kouzelnému Lyngenfjordu na ubytování. Nocleh.
9. den: NP Kilpisjärvi - možnost výstupu na nejkrásnější finskou horu Saana (1.020 m) s širokým rozhledem, eventuelně návštěva přírodního parku Iso-Mala – stezka parkem na místo, kde se stýkají 3 severské státy – Finsko, Norsko a Švédsko. Poté přejezd do Tromso dříve nazývaném „Paříž Severu“ nebo také „Brána Arktidy“. Leží na ostrově Tromsoya a menší částí na norské pevnině. Obě části jsou spojeny typickým vysokým obloukovým mostem, nad nímž se tyčí Arktická katedrála Ishavskatedralen ve stylizované podobě ledovce. Na východní straně najdete stěnu z barevného skla – největší vitrážové okno v Evropě. Pozornost přitahuje i nábřežní komplex Polaria přibližující život v arktických oblastech s akváriem a tuleňářskou lodí Polstjerna. Polarmuseet v přestavěném bývalém skladišti mimo jiné zaujme expozicí o polárníkovi R. Amundsenovi, který z Tromso odletěl na svoji poslední výpravu. Lanovkou Fjellheisen můžete vyjet na vrchol Storsteinen (421 m), odkud je nádherný pohled na město a popř. i na nezapadající slunce. Nocleh.
10. den: Ráno případně dokončení prohlídky města. Dále fantastickou typickou norskou krajinou pojedeme na jih a po kilometr dlouhém mostu Tjelsundbru na souostroví Vesteralen. Jízda silnicí, kde dlouhé tunely střídají horské scenérie přejedeme na souostroví Lofoty. Nocleh.
11. den: Dnešek bude patřit okouzlujícím ostrovům Lofoten, které patří k nejmalebnějším místům z celé Skandinávie. Svolvaer, město, nad nímž se tyčí ostré štíty hor, Kabelvag – Vagan kirke - velký roubený kostel z 19. stol., prohlídka unikátních rybářských vesnic Henningsvaer (chráněno UNESCEM), který je údajně vyhlášen za nejkrásnější místo Norska díky své poloze (roztroušeno na ostrůvcích spojených mosty), Reine (nejfotografovanější scenérie) a zcela na jihu Lofot městečko A. Návrat na nocleh.
12. den: Ráno přejedeme trajektem na norskou pevninu a budeme pokračovat divokou krajinou Nordlandu podél nesčetných jezer a hlubokých fjordů, jejichž panorama je doprovázeno majestátnými horami. Zastávky na norském polárním kruhu, u mohutných peřejí Laksforsen a po proudu královny norských řek Nansen k jezeru Sanna. Ubytování, nocleh.
13. den: U Trondheimfjordu leží středověké hlavní město Norska Trondheim – prohlídka města s jeho velkolepou katedrálou Nidaros, nejkrásnější gotickou slavnou severní Evropy, královskou rezidencí i původními kupeckými domy na řece Nid. Poté pokračování malebnou krajinou s řadou národních parků do oblasti jižního Norska na nocleh.
14. den: Přejezd na jih Švédska do přístavního města Karlskrona a večer plavba do Gdynie.
15. den: Ráno přistaneme v Gdyni, přejezd Polskem do ČR, příjezd v odpoledních hodinách.

Novinky Erika Tour

Nabídky, novinky, informace...

Sledujte nás: