TAJEMSTVÍ ETIOPIE

Slevy

  • first minute

Cena zahrnuje

  • letenka Praha - Addis Abeba – Praha
  • letištní taxy ve výši 7.800 Kč,
  • transfery
  • 14x nocleh v hotelu
  • 14x polopenze
  • klim. minibus v Etiopii
  • nealkoholické nápoje k jídlům
  • 2 lahve vody na os. a den
  • loď na jezeře Tana, všechny vstupy dle programu
  • český a místní průvodce
  • doprovod v NP Simien Mnts
  • povinné pojištění CK

Cena nezahrnuje

  • spropitné
HISTORICKÝ SEVER, SKALNÍ CHRÁMY A POHOŘÍ SIMIEN
Skvosty architektury různých stylů, stavby, které vyrážejí dech – historická místa královny ze Sáby, posvátný Axum s Archou úmluvy a starověkými obelisky, pohádkový hrad Gondar a světový unikát – úpně zázračně postavená Lalibela. Tuto mimořádnou nabídku historie doprovází nabídky přírodní – hory, jezera, vodopády... to je Etiopie. Země, která nebyla nikdy kolonizovaná, jako jediná v Africe si zachovala vlastní písmo, kalendář a dokonce měření času. I to je Etiopie. A také kolébka kávy – etiopskou kávu si určitě neodpustíte.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Addis Abeby.
2. den: Přílet do Addis Abeby - hlavního města, které leží ve výšce 2.320 m. Zastávka na kávu a poté ubytování. Prohlídka města – Národní archeologické muzeum s exponátem fosílie hominida Lucy a dalšími arch. kolekcemi. Etnografické muzeum, katedrála sv. Jiří. Posezení na výborné etiopské kávě v Tomoca coffee shopu. Merkato – největší otevřený trh v Africe. Nocleh.
3. den: Scénická cesta na sever do Kombolcha. Cestou zastávka u Afar Window, čelního příkrého svahu Velké přírodní prolákliny, na týdenním trhu v Senbete, kam chodí lidé z vesnic Afar, Argoba, Oromo a Amhara. Také zastávka u mokřin Borkena – pozorování zajímavých ptáků (např. pelikáni, africký orlovec říční, volavky aj.) Nocleh.
4. den: Cesta do Velké přírodní prolákliny do Bati na největší dobytčí trh ve východní Africe – barvitost kmenového života. Návštěva vesnice Amhara. Zpět do Kombolcha, nocleh.
5. den: Další vyhlídková cesta zajímavou krajinou s pohořím Ambassel vlevo, přes město Wuchale a Dilb, kde můžete spatřit endemické dželady hnědé a zajímavé ptáky. Přijezd do Lalibely. Nocleh.
6. den: Lalibela (UNESCO) – nejslavnější etiopské historické místo – světová rarita křesťanské architektury – monolitní skalní chrámy z 12. stol. - návštěva první skupiny s chrámem P. Marie, sv. Michaela s kaplí „Selassie“, v druhé skupině je nejzajímavější dvojitý chrám Gabriela a Rafaela a chrám sv. Jiří s půdorysem kříže. Nocleh.
7. den: Přejezd do Mekele – pojedete krásnou krajinou s vesnicemi kmenů Amhara, Agaw a Tigrian. Uvidíte horu Abune Yosef 4.200 m vysokou a také dechberoucí scenérii kolem Maychew a pohoří Alage. Nocleh.
8. den: Dnes shlédnete skalní vytesané chrámy Tigray, většina z nich je starší než Lalibela a jsou vytesány do pískovcové skály. Pokračování k pohoří Gheralta, cestou uvidíte skalní chrámy Wukro Cherkos a Abrha Atsibaha podle místní tradice datované do 4. století. Možná shlédnete i solné karavany, které míří do Danakilské prolákliny nebo odtud vycházejí. Nocleh.
9. den: Pozoruhodně vyhlídková cesta do Axum, během níž uvidíme zajímavé skalní formace v Adigratu a Bizetu, slavný a nejstarší dochovaný klášter v Etiopii Debre Damo, chrám Yeha z 5. stol. př. n.l. a dechberoucí hory Adwa. Nocleh.
10. den: Axum – zastávka v archeologickém muzeu, chrám P. Marie Sionské, kde se údajně nachází Archa úmluvy. Je zde také klášter vystavěný císařem Fasiladasem v 17. stol. Slavné 2000 let staré obelisky tesané z jediného bloku žuly. Ruiny obrovského paláce, který je podle legendy palácem královny ze Sáby a nedaleká lokalita s množstvím obelisků je považována za její pohřební místo. Přejedete ke zbytkům paláce a hrobům krále Kaleba a Gebre Meskel ze 6. stol. Nakonec uvidíte kámen Ezana – velký žulový blok s nápisy ve třech jazycích a lázně královny ze Sáby. Nocleh.
11. den: Krásnou scenérií údolí Tekeze s výhledy na tyčící se skaliska pohoří Simien (UNESCO) přejedeme k Národnímu parku pohoří Simien (průměrná nadmořská výška 3.300 m). Přejezd do národního parku, ubytování a volno na procházku po některých vyhlídkách, pozorování zajímavých endemických zvířat (paviáni-dželady hnědé) a ptáků a výhledy na západ slunce. Nocleh.
12. den: Odjezd do Gondaru (UNESCO), zastávka ve vesnici Felasha – původním sídle černých Židů. Ubytování. Objevování Gondaru – hradní oblast, kde si prohlédnete středověké části hradu – paláce císaře Fasileda, Yohannese, Eyasu, Davida, královny Mentuab aj. Prohlídka chrámu Debre Berhan Selassie se slavnými malbami - více jak 80 okřídlených andělů pokrývajících strop. Nocleh.
13. den: Krásnou krajinou Tara Gedam a Adis Zmen do Bahir Daru, projedete také územím mokřin, kde uvidíte zajímavé ptactvo – černí čápi, husy, ibisové aj. Příjezd do Bahir Daru, ubytování. Bezait – palác císaře Haileselassie – úžasný výhled na Modrý Nil, který zde začíná svoji pouť Afrikou, na město Bahir Dar a jezero Tana s ostrovními kláštery. Jezerní rekreační centrum Mango – výhledy na jezero, pozorování pelikánů. Nocleh.
14. den: Výlet k vodopádům na Modrém Nilu – krátká procházka na vyhlídku. Lodní projížďka po jezeře Tana s výhledy na úžasnéchrámy a kláštery na ostrovech a poloostrovech jezera – nejzajímavější Ura Kidane Mihret, kam dojdeme po asi půlhodinové procházce kávovníkovým lesem. Nocleh.
15. den: Zpáteční opět vyhlídková cesta do Addis Abeby překročí kaňon Modrého Nilu, zastavíme se na šálek kávy na vyhlídce na údolí Jemma, projedeme kolem vesnic kmene Amhara a Oromo a přejedeme přes Sululta Plains, kde bychom mohli spatřit modrokřídlé husy a jiné zajímavé ptactvo. Ubytování, večer rozlučková párty v tradiční restauraci s tradičními tanci a hudbou příslušníků různých kmenů.
16. den: Odlet dle letového řádu do Prahy.

Novinky Erika Tour

Nabídky, novinky, informace...

Sledujte nás: